Boeren van Amstel home page amsterdammer kaas lokale biodiversiteit

Eerste grutto’s arriveren bij het Landje van Geijsel


Eerste grutto’s gespot

Bij het Landje van Geijsel spotte onze vogelaar Willem Van Weperen de eerste Grutto’s, zowel op de grond als tussen de kieviten. En dat is opwindend nieuws voor de vogelliefhebbers en boeren (hier doen we het allemaal voor want per verkochte liter gaat er 2 cent naar het weidevogelbeheer)

“Soms zijn er wel 2500 kieviten die er overnachten en laatst ook meer dan 200 wulpen.” aldus Willem.

Gruttoparadijs

Wil je meer weten over het Gruttoparadijs Landje van Geijsel? Stichting Landschap Noord-Holland bericht hier het volgende over:

“Tel een stuk boerenland in de oksel van A9 en A2, bij Ouderkerk aan de Amstel, en één boer met inzicht bij elkaar op en je krijgt een internationaal vermaard vogelgebiedje, het Landje van Geijsel.

Het grootste deel van het jaar is de 7,5 hectare grond van natuurboer Jan Geijsel een gewoon weiland met grazende Limousinkoeien.

Maar elk jaar in februari zet hij de kraan open tot driekwart van zijn 7,5 hectare onder een mooi laagje water staat. Dat doet hij al sinds 1992 – en dat weten de trekvogels die in de eerste maanden van het jaar uit Zuid-Europa en Afrika weer naar het noorden koersen.”

Chatgpt en de grutto

Wat weet ChatGPT ons over de grutto te vertellen? Het volgende:

De grutto (Limosa limosa) is een grote waadvogel die veel voorkomt in Europa en Azië. Het is een lid van het geslacht Limosa, dat ook de Hudsoniaanse en rosse grutto’s omvat.

De grutto heeft een kenmerkende lange, rechte snavel en een zwarte staart, vandaar zijn naam. Het verenkleed is voornamelijk roodbruin van kleur, met een witte buik en een donkere, gestreepte kop. Het vrouwtje is over het algemeen groter dan het mannetje en heeft een iets langere snavel.

Grutto’s met zwarte staart zijn trekvogels, met broedpopulaties in Noord-Europa en Azië, en overwinteren in Afrika en Zuid-Azië. Ze staan ​​​​bekend om hun langeafstandsmigraties, waarbij sommige individuen elk jaar tot 12.000 km (7.500 mijl) afleggen.

Deze vogels voeden zich voornamelijk met weekdieren, wormen en schaaldieren, die ze vinden door met hun lange snavels in de modder te tasten. Het is ook bekend dat ze zich voeden met kleine vissen en insecten.

Grutto’s met zwarte staart worden beschouwd als een bedreigde diersoort, met een populatieafname van ongeveer 50% in de afgelopen 25 jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan verlies van leefgebied, maar ook aan jacht en andere menselijke activiteiten. Er worden instandhoudingsinspanningen geleverd om hun broed- en overwinteringsgebieden te beschermen en om de menselijke impact op deze vogels te verminderen.

De grutto is in veel landen een beschermde soort en wordt beschouwd als een symbool van de wetlands en kusthabitats die ze bewonen.

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2023/01/WhatsApp-Image-2023-01-19-at-09.36.47.jpeg