Boeren van Amstel home page amsterdammer kaas lokale biodiversiteit

Greppel plasdras, mozaïekbeheer en mestflatten als voedingsbron


Boer Richard heeft eind april in zijn weiland in het Amstelland nóg een pomp met zonnepanelen geïnstalleerd, dit keer om greppel plasdras te creëren op een perceel dat tot 1 juni met rust gelaten wordt.

Greppel plasdras

In de greppelplasdras moet in het midden minimaal 5 centimeter water staan, naar de zijkant en achterkant toe neemt die diepte uiteraard af.

Hier kunnen de weidevogels drinken en voedsel uit de vochtige en zachte bodem halen.

Mozaïek beheer van de weilanden

De boeren doen aan zogenaamd mozaïek beheer, waarbij de percelen om de beurt met rust gelaten worden. Op de achtergrond zie je de koeien op een perceel staan waar ze 15 mei vanaf gehaald worden, zodat het gras daar dan weer kan groeien. Andere percelen worden bijvoorbeeld tot 1 juni met rust gelaten en het aanpalende reservaat wordt tot en met 15 juni met rust gelaten.

Zo is er op de diverse percelen voor ‘Elck wat Wilsch’; gras voor de koeien, lang gras voor de kuikens en plasdras voor de weidevogels.

Mesthopen als voedingsbron

De mest flatten (een net woord voor een hoop koeienpoep 😉 ) zijn ook een voedingsbron, zo zie je dat er direct vogels op afkomen om eetbare restanten er uit te prikken (vandaar de gaatjes) en komen er direct mestvliegen op af die hun eitjes leggen op de mest. Zo vormen zij weer een voedingsbron voor de vogels.

Greppel plasdras, mozaïekbeheer en mestfatten als voedingsbron

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2022/04/1-1.png