Boeren van Amstel home page amsterdammer kaas lokale biodiversiteit

De heerlijkste culinaire gerechten met yoghurt


Maak kennis met Jaap Sloof, onze culinaire adviseur bij De Kweker. 👨‍🍳 Samen met collega Tom Buysse en Marian heeft hij een onvergetelijke demo gegeven over de wonderen van yoghurt in de keuken 🥣:

⬇️ Deze yoghurt gerechten vind je onderaan ⬇️

  • Labaneh met pistache, granaatappelpitten en sumak
  • Zalmceviche met grapefruit en Arak
  • Clafoutis op basis van Yoghurt
  • Runder Köfte
  • Yoghurt saus Tzatziki
  • Yoghurt dressing met zuring
  • Yoghurt aardbei cake
  • Vanille Yoghurt crème
  • Gepofte Quinoa met witte chocolade
  • Gedroogde yoghurt

Jaap: “We hebben getoverd met Boeren van Amstel Yoghurt en heerlijke gerechten gecreëerd. Van Labaneh tot Zalmceviche, die perfect bij elkaar passen! Het zijn vooral de landen rond de Middellandse Zee zoals Griekenland, Libanon, Israël, enz. die yoghurt culinair benutten.

Onze recepten hebben invloeden uit al deze culturen en meer! Oorlog, handel en uitwisseling door de eeuwen heen hebben gezorgd voor prachtige culinaire mengelingen met lokale accenten. Of je nu uit Egypte, Griekenland, Turkije, Syrië of Albanië komt, je zult deze gerechten herkennen en misschien je eigen variant hebben. Yoghurt en zuivel verbinden culturen en overstijgen grenzen!

En laten we India niet vergeten, waar yoghurt een belangrijke rol speelt in een overwegend vegetarische bevolking. Maar die recepten houden we voor een volgende keer! Tenslotte, de Zuring! 🌱 Voor een chef-kok is er niets mooier dan werken met seizoensproducten van dichtbij. Je kunt deze wild plukken, maar het is ook op bestelling verkrijgbaar bij de groenteafdeling. ”

Recepten

Labaneh met pistache, granaatappel-pitten en sumak

Ingrediënten:

 Volle Yoghurt (Boeren van Amstel) 1 liter
 Zout 4 gr
 50 gr pistachenoten
 50 gr granaatappelpitjes
 Takje munt gehakt
 Olijfolie
 Granaatappelstroop ( silan)
 Sumak
 Pita

Bereiding

 Plaats een kaasdoek in een kom en giet er de yoghurt meng deze met het zout bindt de doek met de punten aan elkaar en laat de yoghurt 24 uur uitlekken.
 Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan en hak grof
 Schep de Labaneh op een bordje strooi er de pistachenootjes, granaatappelpitjes en gehakte munt overheen
 Besprenkel met wat olijfolie en wat granaatappelsiroop
 Strooi er wat sumak overheen

Serveer met een pita en wat Zalmceviche

Zalmceviche met grapefruit en Arak

Ingrediënten

 Sap van 5 limoenen
 Arak 85 ml
 Verse gember stukje 1 cm gehalveerd
 Knoflook 1 teen
 Rode chilipeper 1
 Grapefruit 1
 Takjes munt
 Zalmfilet sachimi kwaliteit zonder huid 400 gr

Bereiding

 Meng de limoensap, arak, gember, knoflook en een snuf zout
 Roer, laat de smaken gedurende 5 minuten intrekken en zeef
 Snij de chilipepers flinterdun zonder de zaadjes (steeltje eraf rollen in je handen zaadjes uitkloppen)
 Schil de grapefruit, snijd de partjes los en halveer deze in de lengte richting
 Snijd de zalm in dunne plakken en laat deze 2 minuten garen in de marinade
Garneren
 Schik de plakjes zalm op een bord, garneer met grapefruit, chilipeper en wat dungesneden munt

Clafoutis op basis van Yoghurt

Ingrediënten: 8 porties

 Kersen 250 gram of ander rood fruit indien geen kersen
 Bloem100 gram
 Suiker 50 gram
 Eieren 2
 Volle yoghurt 200 ml (Boeren van Amstel)
 Zout 1 gr
 Poedersuiker5 gr

Bereiding

 Verwarm de oven voor op 200º C.
 Was de kersen, droog ze goed, verwijder de steeltjes en ontpit de kersen
 Verdeel de kersen over de bodem van de ingevette bakvorm.
 Meng in een kom de bloem, de suiker en de eieren met een mespunt zout. Voeg de yoghurt
langzaam, al roerend toe en maak een glad beslag.
 Schenk het beslag over de kersen in de bakvorm.
 Bak de Clafoutis in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
 Laat de Clafoutis vervolgens wat afkoelen op een rooster en bestrooi hem met een flinke laag poedersuiker.
 Het lekkerste is het om hem lauwwarm op te eten

Serveren met een vanille room en poedersuiker

Runder Köfte

Ingrediënten

 2 uien gepeld en in ¼
 600 gr mager rundergehakt
 2 gr kaneel
 2 gr piment of chilipoeder
 ¾ bos platte peterselie ( 100 gr)
 2 gr zwarte peper fijn
 4 gr korianderzaad gemalen
 4 gr komijn
 2 nootmuskaat
 4 gr zout

Bereiding

 Draai de uien met de peterselie in een blender fijn
 Meng deze in een kom met de kruiden en het vlees
 Deel het vlees in 12 gelijke delen rol daar balletjes
 Prik dit op een houten spiesje( van tevoren in water leggen)
 Vorm dit met de hand tot worstjes
 Grill of bak 2 a’3 minuten aan weerszijden

Yoghurt saus Tzatziki

Ingrediënten

 450 gr roomyoghurt
 5 gr gedroogde munt / of verse in dunne reepjes gesneden munt blaadjes
 5 gr fijngesneden dille
 5 gr fijn gesneden peterselie
 10 gr olijfolie e.v.
 5 gr citroensap
 5 gr citroen zeste
 1 teentje knoflook
 300 gr komkommer (hele komkommer zonder schil en zaadlijsten)
 5 gr zout

Bereiding

 Schil de komkommer en verwijder de zaadlijsten Snijd ik kleine dunne plakjes.
 Zout deze en zet deze een paar uur weg in de koelkast.
 Pel de knoflookteentjes en rasp door de olijfolie.
 Droog de komkommerrasp met een theedoek en doe in een kom.
 Meng de knoflook en olijfolie erdoor en de yoghurt, en daarna de fijngehakte kruiden.
 Maak op smaak met citroen-zest en – sap en peper en zout

Serveer met platbrood

Yoghurt dressing met zuring

Ingrediënten

 100 gr boeren van Amstel Yoghurt
 15 cl citroensap
 5 cl honing
 15 cl olijfolie
 4 gram mosterd
 Groene kruiden ( bijvoorbeeld bies
look of zuring)
 Peper en zout

Bereiding
 Meng de olijfolie in de blender met de groene kruiden
 Meng daar vervolgens de overige ingrediënten doorheen
 En zeef daarna
 Serveer bij een fris groene salade

Yoghurt aardbei cake

Ingrediënten

 100 gr gesmolten boter
 175 gr witte basterdsuiker
 3 eieren
 1 citroen rasp van
 2 gr zout
 175 gr volle Yoghurt (Boeren van Amstel)
 200 gr bloem
 6 gr bakpoeder
 15 gr geconcentreerde aardbei poeder
 10 gr boter om de vorm in te vetten

Bereiding

 Verwarm de oven voor op 160 graden
 Bedek een cakevorm met bakpapier en vet deze licht in
 Doe alle ingrediënten in een mengkom en meng deze met een garde of een mixer
 Meng niet te langals het beslag glad is het goed en blijft het luchtig.
 Doe het beslag in de vorm en bak deze in ca 65 minuten goud bruin en gaar
 Met een saté prikker kun je testen of je cake gaar is; als er geen beslag aan blijft kleven is de cake gaar
 Laat de cake ca 10 minuten en haal hem dan met behulp van het bakpapier uit de vorm.

Vanille Yoghurt crème

Ingrediënten

 ¼ liter gezoete room
 150 cl Boeren van Amstel Roomyoghurt
 5 cl citroensap
 1 citroen rasp van
 5 gr vanille poeder

Bereiding

 Klop de slagroom stijf
 meng deze met yoghurt en het vanille poeder, citroensap, en de zeste
 Laat dit een uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken
 Doe in een spuitzak met een middelgroot spuitmondje

Gepofte Quinoa met witte chocolade

Ingrediënten

 100 gr quinoa
 100 gr witte chocolade rasp

Gedroogde Yoghurt

Ingrediënten

200 gr Boeren van Amstel room yoghurt

Bereiding

 Smeer de yoghurt dun uit op vellen bakpapier
 Zet de droger op 60 graden
 Laat de yoghurt 24 uur drogen

Bereiding

 Quinoa 10 minuten koken in water, daarna afgieten
 Drogen op 120 graden gedurende 1 uur
 In een pannetje met zonnebloemolie kort poffen en af laten koelen
 Mengen met de 100 gr witte chocolade rasp
 Droog en koel bewaren

https://www.boerenvanamstel.nl/wp-content/uploads/2023/07/Kweker-Yoghurt-Jaap-Sloof-Instagram-bericht-Vierkant.png