Maak kennis met Jaap Sloof, onze culinaire adviseur bij De Kweker. 👨🍳 Samen met collega Tom Buysse en Marian heeft hij een onvergetelijke demo gegeven over de wonderen van yoghurt in de keuken 🥣:
⬇️ Deze yoghurt gerechten vind je onderaan ⬇️
- Labaneh met pistache, granaatappelpitten en sumak
- Zalmceviche met grapefruit en Arak
- Clafoutis op basis van Yoghurt
- Runder Köfte
- Yoghurt saus Tzatziki
- Yoghurt dressing met zuring
- Yoghurt aardbei cake
- Vanille Yoghurt crème
- Gepofte Quinoa met witte chocolade
- Gedroogde yoghurt
Jaap: “We hebben getoverd met Boeren van Amstel Yoghurt en heerlijke gerechten gecreëerd. Van Labaneh tot Zalmceviche, die perfect bij elkaar passen! Het zijn vooral de landen rond de Middellandse Zee zoals Griekenland, Libanon, Israël, enz. die yoghurt culinair benutten.
Onze recepten hebben invloeden uit al deze culturen en meer! Oorlog, handel en uitwisseling door de eeuwen heen hebben gezorgd voor prachtige culinaire mengelingen met lokale accenten. Of je nu uit Egypte, Griekenland, Turkije, Syrië of Albanië komt, je zult deze gerechten herkennen en misschien je eigen variant hebben. Yoghurt en zuivel verbinden culturen en overstijgen grenzen!
En laten we India niet vergeten, waar yoghurt een belangrijke rol speelt in een overwegend vegetarische bevolking. Maar die recepten houden we voor een volgende keer! Tenslotte, de Zuring! 🌱 Voor een chef-kok is er niets mooier dan werken met seizoensproducten van dichtbij. Je kunt deze wild plukken, maar het is ook op bestelling verkrijgbaar bij de groenteafdeling. ”
Recepten
Labaneh met pistache, granaatappel-pitten en sumak
Ingrediënten:
Volle Yoghurt (Boeren van Amstel) 1 liter
Zout 4 gr
50 gr pistachenoten
50 gr granaatappelpitjes
Takje munt gehakt
Olijfolie
Granaatappelstroop ( silan)
Sumak
Pita
Bereiding
Plaats een kaasdoek in een kom en giet er de yoghurt meng deze met het zout bindt de doek met de punten aan elkaar en laat de yoghurt 24 uur uitlekken.
Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan en hak grof
Schep de Labaneh op een bordje strooi er de pistachenootjes, granaatappelpitjes en gehakte munt overheen
Besprenkel met wat olijfolie en wat granaatappelsiroop
Strooi er wat sumak overheen
Serveer met een pita en wat Zalmceviche
Zalmceviche met grapefruit en Arak
Ingrediënten
Sap van 5 limoenen
Arak 85 ml
Verse gember stukje 1 cm gehalveerd
Knoflook 1 teen
Rode chilipeper 1
Grapefruit 1
Takjes munt
Zalmfilet sachimi kwaliteit zonder huid 400 gr
Bereiding
Meng de limoensap, arak, gember, knoflook en een snuf zout
Roer, laat de smaken gedurende 5 minuten intrekken en zeef
Snij de chilipepers flinterdun zonder de zaadjes (steeltje eraf rollen in je handen zaadjes uitkloppen)
Schil de grapefruit, snijd de partjes los en halveer deze in de lengte richting
Snijd de zalm in dunne plakken en laat deze 2 minuten garen in de marinade
Garneren
Schik de plakjes zalm op een bord, garneer met grapefruit, chilipeper en wat dungesneden munt
Clafoutis op basis van Yoghurt
Ingrediënten: 8 porties
Kersen 250 gram of ander rood fruit indien geen kersen
Bloem100 gram
Suiker 50 gram
Eieren 2
Volle yoghurt 200 ml (Boeren van Amstel)
Zout 1 gr
Poedersuiker5 gr
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200º C.
Was de kersen, droog ze goed, verwijder de steeltjes en ontpit de kersen
Verdeel de kersen over de bodem van de ingevette bakvorm.
Meng in een kom de bloem, de suiker en de eieren met een mespunt zout. Voeg de yoghurt
langzaam, al roerend toe en maak een glad beslag.
Schenk het beslag over de kersen in de bakvorm.
Bak de Clafoutis in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Laat de Clafoutis vervolgens wat afkoelen op een rooster en bestrooi hem met een flinke laag poedersuiker.
Het lekkerste is het om hem lauwwarm op te eten
Serveren met een vanille room en poedersuiker
Runder Köfte
Ingrediënten
2 uien gepeld en in ¼
600 gr mager rundergehakt
2 gr kaneel
2 gr piment of chilipoeder
¾ bos platte peterselie ( 100 gr)
2 gr zwarte peper fijn
4 gr korianderzaad gemalen
4 gr komijn
2 nootmuskaat
4 gr zout
Bereiding
Draai de uien met de peterselie in een blender fijn
Meng deze in een kom met de kruiden en het vlees
Deel het vlees in 12 gelijke delen rol daar balletjes
Prik dit op een houten spiesje( van tevoren in water leggen)
Vorm dit met de hand tot worstjes
Grill of bak 2 a’3 minuten aan weerszijden
Yoghurt saus Tzatziki
Ingrediënten
450 gr roomyoghurt
5 gr gedroogde munt / of verse in dunne reepjes gesneden munt blaadjes
5 gr fijngesneden dille
5 gr fijn gesneden peterselie
10 gr olijfolie e.v.
5 gr citroensap
5 gr citroen zeste
1 teentje knoflook
300 gr komkommer (hele komkommer zonder schil en zaadlijsten)
5 gr zout
Bereiding
Schil de komkommer en verwijder de zaadlijsten Snijd ik kleine dunne plakjes.
Zout deze en zet deze een paar uur weg in de koelkast.
Pel de knoflookteentjes en rasp door de olijfolie.
Droog de komkommerrasp met een theedoek en doe in een kom.
Meng de knoflook en olijfolie erdoor en de yoghurt, en daarna de fijngehakte kruiden.
Maak op smaak met citroen-zest en – sap en peper en zout
Serveer met platbrood
Yoghurt dressing met zuring
Ingrediënten
100 gr boeren van Amstel Yoghurt
15 cl citroensap
5 cl honing
15 cl olijfolie
4 gram mosterd
Groene kruiden ( bijvoorbeeld bies
look of zuring)
Peper en zout
Bereiding
Meng de olijfolie in de blender met de groene kruiden
Meng daar vervolgens de overige ingrediënten doorheen
En zeef daarna
Serveer bij een fris groene salade
Yoghurt aardbei cake
Ingrediënten
100 gr gesmolten boter
175 gr witte basterdsuiker
3 eieren
1 citroen rasp van
2 gr zout
175 gr volle Yoghurt (Boeren van Amstel)
200 gr bloem
6 gr bakpoeder
15 gr geconcentreerde aardbei poeder
10 gr boter om de vorm in te vetten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden
Bedek een cakevorm met bakpapier en vet deze licht in
Doe alle ingrediënten in een mengkom en meng deze met een garde of een mixer
Meng niet te langals het beslag glad is het goed en blijft het luchtig.
Doe het beslag in de vorm en bak deze in ca 65 minuten goud bruin en gaar
Met een saté prikker kun je testen of je cake gaar is; als er geen beslag aan blijft kleven is de cake gaar
Laat de cake ca 10 minuten en haal hem dan met behulp van het bakpapier uit de vorm.
Vanille Yoghurt crème
Ingrediënten
¼ liter gezoete room
150 cl Boeren van Amstel Roomyoghurt
5 cl citroensap
1 citroen rasp van
5 gr vanille poeder
Bereiding
Klop de slagroom stijf
meng deze met yoghurt en het vanille poeder, citroensap, en de zeste
Laat dit een uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken
Doe in een spuitzak met een middelgroot spuitmondje
Gepofte Quinoa met witte chocolade
Ingrediënten
100 gr quinoa
100 gr witte chocolade rasp
Gedroogde Yoghurt
Ingrediënten
200 gr Boeren van Amstel room yoghurt
Bereiding
Smeer de yoghurt dun uit op vellen bakpapier
Zet de droger op 60 graden
Laat de yoghurt 24 uur drogen
Bereiding
Quinoa 10 minuten koken in water, daarna afgieten
Drogen op 120 graden gedurende 1 uur
In een pannetje met zonnebloemolie kort poffen en af laten koelen
Mengen met de 100 gr witte chocolade rasp
Droog en koel bewaren